Elke verandering in het leven, groot of klein, brengt stress met zich mee.

Je gaat kwakkelen met je gezondheid, er is al een tijdje spanning in je relatie, een (nieuwe) reorganisatie dient zich aan, misschien word je zelfs ontslagen.  Je partner wordt ziek. Je ouder(s) worden ouder en krijgen allerlei kwaaltjes, of ernstigere ziekten, komen te overlijden. Je kinderen kiezen een pad in die je liever niet hebt. En ineens komt het besef dat je in een nieuwe situatie in je leven bent beland.

Je komt in een rouwproces terecht.

Wat doet dit emotioneel en fysiek met je? Veranderingen roepen gevoelens van verdriet, boosheid en misschien wel bedreiging op. Veranderingen roepen meestal in eerste instantie weerstand op. Weerstand kost heel veel energie en gaat ten koste van plezier en vreugde in je leven. Het heeft gevolgen voor je gezondheid, denk aan slapeloze nachten en teveel piekeren.

Rouwen kan gepaard gaan met angst.

Angst voor het onbekende. Verandering in de situaties waarin je misschien al jaren hebt geleefd. Zoals gezin, werk, leefomgeving. Veranderende omstandigheden waar je zelf niet voor hebt gekozen. Zekerheden verdwijnen al dan niet gedeeltelijk. Je rol verandert  en daardoor de relatie en interactie met anderen, je omgeving, de situatie. Kan je het nog wel overzien? Wat moet er allemaal geregeld worden? En welke stappen ga je als eerste zetten? Wat betekent dit voor je dagelijks functioneren?

Ik heb zelf veel situaties meegemaakt waardoor ik in een rouwproces terecht kwam. Al op jonge leeftijd moest ik afscheid nemen van mijn vader. Toen ik wat ouder was, van mijn enige broer. En enige jaren geleden van mijn moeder. In relaties heb ik tevens afscheid moeten nemen van geliefden. En op werkgebied heb ik veel veranderende situaties meegemaakt. Verschillende fases van rouw heb ik in de verschillende situaties ervaren, en weet dus wat het met je doet.

Heb je het gevoel dat je wel wat ondersteuning kan gebruiken tijdens het rouwproces? Of heb je nog “oude” emoties waar je herhaaldelijk tegenaan loopt? Neem dan gerust contact met mij op via info@vandiest-personalmanagement.nl